10.09.2013

Zdrowotna czarna porzeczka

                 
Niewiele słyszy się o zdrowotnym działaniu czarnej porzeczki. Niemniej jest ona uważana za jeden z najzdrowszych owoców rosnących w naszym klimacie. Już od kilku wieków roślina ta jest stosowana w leczeniu różnych schorzeń, a w ostatnich dziesięcioleciach zostały przeprowadzone liczne badania, które dowiodły, że czarna porzeczka rzeczywiście zawiera mnóstwo zdrowotnych składników.

Owoc ten jest najbogatszym źródłem witaminy C. 100 g czarnej porzeczki zawiera około 180 mg tej witaminy, czyli kilkukrotnie więcej niż cytryna, która przecież także uważana jest za bogate źródło witaminy C. Dodatkowo w czarnej porzeczce są duże ilości rutyny, która znacznie zwiększa przyswajalność witaminy C. Oprócz tego roślina ta posiada w swym składzie całe mnóstwo innych – także potrzebnych składników, takich jak na przykład witaminy z grupy B, PP, E, K, D i prowitaminy A.  Jest także źródłem niezliczonych substancji mineralnych - potasu, żelaza, sodu, wapnia, fosforu, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, jak na przykład bor, jod albo mangan. Owoce Czarnej porzeczki zawierają również pektyny, olejki eteryczne, luteinę oraz garbniki.

Dzięki ogromnej ilości zawartych w niej minerałów, czarna porzeczka wykorzystywana jest w leczeniu wielu dolegliwości. Owoce te zwalczają infekcje górnych dróg oddechowych, anginę, kaszel i przeziębienia. Wykorzystuje się je także w leczeniu biegunek, stanów zapalnych jamy ustnej, wrzodów żołądka oraz dwunastnicy. Czarna porzeczka poprawia też szczelność naczyń krwionośnych, dzięki czemu wzmacnia się serce i obniża się ciśnienie krwi. Podwyższa ona również odporność organizmu, dzięki czemu rzadziej chorujemy, a także wpływa korzystnie na proces przemiany materii. Ze względu na właściwości rozkurczowe owoce te wykorzystuje się także przy kamicy moczowej. Są też zalecane przy stanach zapalnych nerek. Dobrze jest również spożywać czarną porzeczkę podczas antybiotykoterapii oraz po jej zakończeniu – owoc ten jest bardzo dobrym wsparciem dla wyjałowionego organizmu. Jako, że porzeczki mają cierpki smak, często robi się z nich różne przetwory, takie jak dżemy czy soki. Dzięki temu możemy cieszyć się ich właściwościami przez cały rok – a nie tylko w sezonie. Należy jednak pamiętać, że obróbka termiczna owoców czarnej porzeczki eliminuje część zawartych w nich witamin i minerałów, w związku z czym właściwości przetworów nie są już tak korzystne dla zdrowia, jak spożywanie owoców na surowo.

Nie tylko owoce czarnej porzeczki mają mnóstwo zastosowań zdrowotnych, bowiem bardzo korzystnie na wiele funkcji organizmu wpływają także liście tej rośliny. Mają one niezbyt przyjemny zapach (stąd inną nazwą czarnej porzeczki jest smrodzina). Herbatki z liści tych można stosować pomocniczo w leczeniu podagry i reumatyzmu. Wyciągi z nich wykorzystywane są przy leczeniu chorób nerek, na przykład kamicy nerkowej. Jako, że wyciąg z liści czarnej porzeczki ma zasadotwórcze działanie, można za jego pomocą pozbywać się z organizmu kwasu moczowego, co pomaga w leczeniu dny moczanowej. Zawarte w wyciągu z liści tej rośliny garbniki pozwalają leczyć stany zapalne błony śluzowej żołądka.

Obecne w czarnej porzeczce składniki przyspieszają proces gojenia ran. Produkowane są więc coraz częściej różne kremy oraz olejki z tej rośliny, które służą do stosowania zewnętrznego. Istnieją też preparaty z czarnej porzeczki, które wzmacniają skórę i odżywiają ją. Dzięki dużej ilości witaminy C oraz polifenoli czarna porzeczka zobojętnia działanie wolnych rodników.

Jak zatem widać, czarna porzeczka może zdziałać naprawdę dużo dla naszego zdrowia. Gdy więc jesteśmy przeziębieni lub mamy po prostu obniżoną odporność, zastanówmy się nad naturalną kuracją przy pomocy tego owocu, zamiast faszerować się preparatami, które mogą zdziałać to samo lub nawet mniej, a dodatkowo – w przeciwieństwie do owoców - wpływają negatywnie na inne funkcje organizmu.
DBAM O ZDROWIE

1 komentarz:

  1. uwielbiam sok z czarnej porzeczki, dżemy, konfitury, wszytko!

    OdpowiedzUsuń