29.11.2013

Zdrowotne właściwości jabłek

Polska jest największym w Europie producentem jabłek. Powinniśmy się z tego cieszyć, gdyż jabłka oprócz tego, że są smaczne, są także bardzo zdrowe. Owoce te zawierają bowiem mnóstwo potrzebnych naszemu organizmowi substancji, a oprócz tego znacznie redukują ryzyko wystąpienia różnych chorób. Jedząc jabłka każdego dnia możemy – dzięki zawartemu w nich kwasowi ursolowemu – skutecznie podnieść swoją odporność. Substancja ta bowiem stymuluje układ immunologiczny i poprawia jego pracę. Oprócz tego kwas ursolowy wzmacnia mięśnie, pomaga zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej, a także może zapobiec powstaniu nadwagi. Jabłka powinny więc być doceniane przez osoby chcące zachować szczupłą sylwetkę – zwłaszcza, iż wartość kaloryczna tego owocu jest niska, a mimo tego może on nam dostarczyć potrzebnej dawki energii. Kwas ursolowy posiada także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwbólowe

Jabłka zawierają także dużo kwercetyny. Substancja ta pomaga chronić układ krążenia, uszczelniając naczynia krwionośne i nie dopuszczając do osadzania się blaszek miażdżycowych. Jedzenie jabłek jest zalecane też osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze – częste ich spożywanie korzystnie wpływa na poprawę ciśnienia krwi. Dzięki kwercetynie jabłka mają także właściwości przeciwnowotworowe.

Spożywając przynajmniej jedno jabłko dziennie możemy wzmocnić układ nerwowy. Owoce te pomagają także organizmowi w oczyszczaniu się ze zbędnych odłogów. Jabłka również wzmacniają włosy, zęby i paznokcie. Jedną z ważniejszych zdrowotnych zalet jabłek jest to, iż znacznie poprawiają pracę żołądka oraz jelit. Często więc są skutecznym lekarstwem przy zaparciach.

Niestety, jabłka często są spryskiwane substancjami chemicznymi, w celu poprawienia ich wyglądu, wielkości oraz smaku. Jednakże właściwości zdrowotne takich jabłek nie są już tak dobre, jak w przypadku owoców hodowanych naturalnie. Najlepiej więc spożywać jabłka z własnej jabłoni – wtedy mamy pewność, że nie były niczym spryskiwane. Kupując owoce w sklepie nie wybierajmy tych najładniejszych i największych – może to oznaczać, że ich hodowla była wspomagana chemicznie. Kupmy lepiej jabłka małe i niezachęcające wyglądem – takie z pewnością są naturalnymi, najzdrowszymi owocami. Korzystajmy z tego, że w naszym kraju jabłka są ogólnie dostępne, a ich koszt nie jest duży – dzięki temu możemy każdego dnia spożywać ich dowolne ilości. Pamiętajmy, że prawdziwe jest powiedzenie: „Jabłko z wieczora, i nie trzeba doktora” – jedzenie choćby jednego jabłka każdego dnia może uchronić nas przed wizytami u lekarza.
zdrowy tryb życia, jak żyć zdrowo, jak żyć długo, zdrowy styl życia, właściwości jabłek, dbam o zdrowie

2 komentarze:

  1. Ciekawy post, dobrze, że lubię jeść jabłuszka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. powinno się jeść jedno jabłko dziennie ;) niestety mi to się nie udaje ;)

    OdpowiedzUsuń